Cara Nak Buat Cili Jeruk Sedap

Cuci bersih-bersih cili hijau. Sebelum dicampurkan dengan cuka dan garam.


Kena Rendam Air Kapur Rahsia Supaya Cili Jeruk Kekal Rangup Myresipi

Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering.

. No comments for Cara Nak Buat Jamu Asam Kunyit Manjakani Post a Comment. Tujuan supaya cili tidak lembik nanti kekal rangup apabila dijeruk. Masukkan cuka sehingga 23 botol sahaja.

Kita potong cili hijau tadi jangan tebal sangat dan jangan nipis sangat. Untuk menyimpan cili jeruk guna balang kaca. Rendam dengan air dan masukkan kapur 12 sudu makan.

Kemudian tampi bagi biji-biji cili keluar. Tujuan supaya cili tak lembik nanti kekal rangup dijeruk. Tunggu dua jam dah boleh makan Senang kannn.

Hai KorangTak susah pun nak buat sendiri Cili Jeruk homemade yang selalu korang makan bersama kuey teow goreng. Toskan dan basuh bersih sekurang-kurangnya 3 kali untuk hilangkan bau kapurFungsi kapur adalah untuk rangupkan cili jeruk walau lama ya. Tuang larutan cuka ke dalam bekas berisi cili tuang terus semasa masih panas Biarkan hingga sejuk barulah tutup bekas tadi.

Jeruk ikan masin tenggiri yang digoreng bersama dengan hirisan bawang dan cili padi memang sedap. Kalau tak nak didih nak pakai air panas pun boleh. Kena didihkan atau masak dulu cuka dan air ni ya untuk tujuan supaya cili jeruk kita tahan lama dan tidak berkulat.

1Potong lada solok ikut jumlah yang diingini. Toskan cili dan ketepikan seketika. InsyaAllah result 100 menjadi Selamat mencuba.

Pilih cili yang segar dan basuh bersih. 1Pastikan cili hijau kering. Resepi Jeruk Mangga Asam Boi Mudah dan Sedap dah menjadi fenomena resepi makanan yang boleh buat korang kecur air.

Rendam cili dalam tu IKLAN 4Lepas potong masuk dalam macam ni. Letakkan hirisan cili di dalam botol kaca. Insya allah tak berkulat.

Letakkan dalam peti nak makan ambik aje. Pastikan cili hijau kering ye. Jenuh nak menyambal tiap hari so buat cili jeruk separuh.

1Mula-mula kena sediakan cili hijau yang segar bugar. Cara Membuat Cili Jeruk. Rupanya nak buat cili jeruk ni senang saja 4 langkah saja hari keempat dah boleh makan.

Bila dah kering potong ikut suke ya. Kemudian tos bersih untuk membuang rasa kapur. Celur cili dalam air yang mendidih sehingga layu.

Masukkan cili ke dalam bekas yang sesuai. Nak kuarkan bijikalirkan bawah air paip sambil ketuk-ketuk goyang-goyangkan dia Insyaallah biji-biji cili akan keluar. Cara Buat Petai Jeruk Nak RANGGUP.

Masukkan air cuka cili padi yang telah sejuk ke dalam botol dan bolehlah di simpan dalam peti ais. Cara Penyediaan Resepi Cili Jeruk Sedap. Lepas basuh pastikan cili tu kering betul2.

Cuci bersih sebelum dipotong. Didihkan air cuka saya guna cuka seperti dalam gambar ni gula dan garam. Buah campur saya beli 4 jenis buah campur warna warni Jeruk buah belimbing buluh saya buat sendiri Gula garam secukupnya.

Cili Api Cuka dan Garam. Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama lap pakai tisu. Tumis sampai pecah minyak baru masuk serbuk kari dan cuka.

Baca Juga Menu Diet 10 Resepi Ikan Singgang Mudah Dan Sedap. Cara Buat Jamu Perapat Sendiri Cara Cara Membuat Air Manjakani Dan Khasiatnya Otosection. Saya pakai agak-agak je sukatan.

Cili jeruk nie klau letak kat luar tahan sehingga 2 mingguklau letak dalam peri sejuk lagi lar than lama kan. Nak cepat lap tekap tekap. Sementara itu satukan cukaairgaramgula dan perasa ke dalam periukKemudian masak sebentar sehingga semua bahan larutTak perlu hingga mendidih.

Nak cantik pakai pisau yang betul-betul tajam. Cili jeruk cam ni tahan sampai dua minggu tak payah simpan dalam fridge kekadang lebih dengan syarat korang tak habiskan. Kemudian tampi sedikit bagi mengeluarkan bijinya.

Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis. Didihkan air dalam periuk kemudian padamkan api. Kemudian keringkan hingga tiada kesan air.

Basuh dan toskan masukkan lada kedalam bekas kedap udara dan masukkan cuka sehingga separuh ladalast skali tabur gula dan garam simpan bekas dalam peti sejuk klau nak cili jeruk anda lagi ranggupletakkan lebih kapur. 2Bila dah keringpotong dengan pisau yg betul-betul tajam. Senang buat banyak sekaligus.

Jangan tebal-tebal sangat nanti tak sedap digigit. Masukkan dalam botol kaca. Panaskan minyak dalam kuali.

Apa yang penting kering. Didihkan air cuka saya guna cuka sepeperti dalam gambar ini gula garam. Cili jeruk ni tak yah simpan dalam fridge pun tak pe.

Dapat yang tak masam lagilah sedap. Bila teringin nak makan ramai yang pilih untuk beli jeruk ikan masin ini tapi ada rasa ragu ragu sama ada produk buatan muslim atau tidak selain was was dengan tahap kebersihan semasa pembuatannya. Ben guna 12-15 lada solok.

Sambil tu didihkan air dalam periukkuali. Bahanjahe 100 gramkunyit 100 gramsirih 6 lembarbuah pinang muda 3 buahmanjakani 3 butirasam jawa 1 sdmgula merah 100 gramair 2 literjeruk. Potong lada solok ikut nak guna banyak mana.

Tahan lama cili ni kalau kena gayanya. Raya baru ni mak kasi banyak sangat cili. Hari ni kami nak berikan anda resepi cili jeruk rangup yang tahan lama walaupun takde guna bahan pengawet pelikCili jeruk memang best tambah.

Minyak dah panas masukkan cili yang dikisar. Bila dah betul-betul kering masukkannya ke dalam botol atau balang kaca yang bertutup. Cara Buat.

Lepas dah siap potong jampi. 1Cili hijau cuci bersih-bersih Kemudian potong nipis-nipis macam ni. Kemudian potong nipis-nipis macam ni.

Didihkan air dalam periuk. Masukkan gula sesudu dua sedikit garam dan tuangkan cuka masak sehingga menutup paras cili. Masukkan gula dan garam.

Makan dengan nasi panas atau lauk kari memang layan. Pastikan cili yang rangup dan segar. Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama boleh lap dengan tisu yang penting kering.

Ni membuatkan saya makin tak sabar nak buat jeruk dan makan. Cara-ara untuk membuatnya. Celur cili dalam air yang mendidih sehingga layu.

Kena didihkanmasak dulu cuka air ni untuk tujuan supaya cili jeruk kita tahan lama dan tidak berkulat. Tips nak elak cili jeruk tak busuk. Masak air cuka gula garam sehingga mendidih kemudian tuangkan ke dalam botol dan tutup 3.

Masukkan gula untuk ½ kilo cili hijau Kjee letak kira2 dua sudu besar gula sedikit garam dan tuangkan cuka masak sehingga menutup paras cili. Biarkan sehingga cili bertukar warna kepada hijau pucat dan sejukkan di suhu bilik. 3Sambil tu didihkan air kalau tak nak didih amik air panas.

Tunggu dua jam cili itu dah okay untuk makan. Kemudian tos bersih untuk buang rasa kapur. Memang sedap ada nya cili jeruk ni.

Kemudian rendam dalam air dan masukkan kapur makan. Masukkan cili tadi ke dalam botol. Cili hijau potong nipis-nipis Cuka makan Garam Gula Cara buat cili jeruk.


Cara Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap Rangup Tahan Lama


Cara Buat Cili Jeruk Homemade Tips Tahan Lama Tak Berkulat


Rahsia Jadikan Cili Jeruk Rangup


Cara Buat Cili Jeruk Paling Rangup Dan Paling Mudah

No comments for "Cara Nak Buat Cili Jeruk Sedap"